Semințele germinate

surse de subtanțe nutritive

 Publish date: 11 January 2017

title

Cu siguranţă aţi văzut tot mai des prin diferite bucătării, în ultima vreme, mici bobiţe colorate de un verde aprins. Sunt așa-numitele semințe germinate sau, pe scurt, germeni. Curiozitatea ne deschide şi apetitul, aşa că haideţi să aflăm ce e cu acești germeni.

Puteţi să vă gândiţi la germeni ca şi la un embrion al seminţei. Ei sunt, de fapt, partea reproductivă a unei plante care, prin germinare, îi permite acesteia să crească într-o plantă matură. Ca urmare, germenii vor conţine aceleaşi caracteristici și beneficii ca şi plantele în care se va transforma, de aceea merită să fie consumați.

Ei sunt bogaţi în vitamine, minerale, proteine, dar şi grăsimi sănătoase. Pentru a le păstra aceste proprietăţi, cea mai utilă recomandare priveşte modul de consum al acestora: cât mai aproape de starea naturală. Spre exemplu, pot fi consumaţi cruzi în salată, ca şi garnitură sau ca adaos la supa-cremă. Sau pot fi folosiți în orice fel de mâncare în funcție de imaginaţia voastră. Ţineţi minte doar că își păstrează conținutul de vitamine atâta timp cât nu sunt preparaţi termic.

 

Din multitudinea de germeni, vă prezentăm azi patru dintre cei mai des folosiți în alimentație:

1. GERMENII DE BROCCOLI

Se cunoaşte foarte bine faptul că broccoli este un aliment cu numeroase beneficii şi merită introdus în alimentaţia noastră zilnică. Atunci când nu este disponibil, ne putem orienta către germenii lui, bogaţi în proteine, vitamina A, B,C, E şi K – o adevărată bombă de vitamine! Unele dintre aceste vitamine sunt şi antioxidanţi, astfel că, dacă îi consumăm, beneficiem şi de această proprietate care ne ajută în lupta de zi cu zi împotriva radicalilor liberi.

 

2. GERMENII DE VARZĂ ROŞIE

Conțin o mulţime antioxidanţi, vitaminele A, C, E şi K, minerale, dar şi proteine.

 

3. GERMENII DE RIDICHI

Fie că sunt ridichi albe, fie că sunt roşii, un lucru este sigur: vitamina A, B1, B6 şi C este prezentă în germeni din abundenţă. În plus, vin la pachet şi cu acid folic, fier şi potasiu.

 

4. GERMENII DE PRAZ

Ajută mult sistemul imunitar să funcţioneze optim prin conţinutul de vitamina C, vitamine din grupul B, dar şi vitamina A, vitamina campioană în păstrarea sănătăţii oculare.

 

Autor: Iulia Hădărean, nutriţionist-dietetician