Pachețelul la școală: câteva reguli pentru mese sănătoase

 Publish date: 14 September 2019

title

A început școala și pe lângă poftele de zi cu zi și excepțiile de vara, acum trebuie să ne uităm mai atent la ce pregătim pentru cei mici.

Am vorbit cu nutriționistul nostru și am aflat pentru voi câteva reguli și sfaturi, pentru ca cei mici să fie atenți nu doar la ore, ci și la dietă. 

Printre cele mai întâlnite probleme de către părinți sunt timpul îndelungat pe care cei mici îl petrec la școală și nevoia de energie care este necesară învățării. Să vedem ce putem face ca să le oferim tot ajutorul de care au nevoie.   

Pachetul copilului la școală

Vouă ce vă spune ideea de pachețel? Cele mai întâlnite răspunsuri sunt:

  • Mezeluri
  • Brânzeturi
  • Legume
  • Foietaje

Din păcate, aceste alegeri nu fac decât să contribuie la o alimentație nesănătoasă. De ce? Pentru că au în componență cantități mari de sare, zaharuri și grăsimi. 

Alternative sănătoase și pachetul de zi cu zi:

 

  • un sandviș din pâine integrală pentru senzație de sațietate
  • cereale integrale în iaurt în loc de desert
  • bucăți de fructe sau legume ca mici gustări de poftă

Image

 

Tentația este mare pentru copii, mai ales dacă văd la colegi sau în curtea școlii produse nesănătase. Dar așa cum discutam în alt articol, AICI, educația copiilor cu privire la alimentația sănătoasă începe de acasă și de la lecții care încep în familie și jocuri educative. 

Se recomandă ca în pachețelul de la școală să se evite produsele mai puțin sănătoase cum ar fi dulciurile, produsele de tip fast-food, patiseria, sucurile etc.

Pachețelul de la școală, o variantă sănătoasă: 

 

  • un sandviș sănătos și nutritiv: cu pâine integrală sau o lipie integrală, brânză pentru proteine și calciu, o bucată de carne rămasă de acasă și o varietate mare de legume pentru vitamine și minerale
  • pe lângă sandviș, copiii pot beneficia de un fruct, de preferință de sezon (măr, pară, struguri, prune) pentru un aport de vitamine ușor asimilabile
  • să nu uităm de sticla cu apă - în 4-5 ore de stat la școală un copil ar trebui să consume 500-750 ml apă plată. 

Image

 

Regulile pentru alimentația copiilor sunt pe lista autorităților din întreaga lume. Din ce în ce mai multe legi cu privire la ce pot consuma, pot aduce la școală sau se poate comercializa pe terenul unei școli sunt introduse în sistemul de învățământ. 

În Canada, Ministerului Sănătăţii a introdus reglementări care spun că cei mici nu au voie în clasă cu mâncare procesată, dulciuri, produse cu alune sau ciocolată.

Iar dacă îți faci griji că cel mic se va sătura după 2 zile de ceea ce ai pregătit, atunci o variantă cu ”lipie, cremă de brânză şi morcov, salată, aceeaşi cărniţă, dar de data aceasta tocată mărunt, pentru diversitate, este o soluție”, sugerează Andreea-Carmen Radu, consilier psiho-nutriție. Image

 Iar pentru gustările rapide, simplu de pus în orice pachețel, fructele deshidratate sunt cea mai la îndemână soluție.

Sfatul nutriționistului pentru pachetul de prânz al copilului: 

Copii petrec mult timp la scoala, deci au nevoie de pachetel pentru sustinerea energiei din timpul orelor. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei prin faptul ca ne furnizeaza doza de energie inca din primele ore ale diminetii. Dimineata aveti nevoie de carbohidrati complecsi care sa isi elibereze energia progresiv ex. Paine integrala, cereale integrale (ovaz, grau, orz, secara), musli etc. combinate cu o sursa de proteina care ne va asigura satietatea de durata (ex. Ou, branza, carne de calitate, lactate – lapte, iaurt, sana, chefir, lapte batut) dar si o doza optima de vitamine: legume sau fructe.” - Iulia Anda Hădărean - Nutriționist-dietetician 

Ingredientul săptămânii la Salad Box

Măsline negre - cu o formă ce le face perfecte ca snacks, sunt pline de antioxidanți, minerale, fitosteroli și vitamine. Ele furnizează grăsimi bune, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic și acid alfa-linoleic. O cutiuță cu măsline poate să fie noua punguță cu bomboane în jurul căreia să se adune cei mici. Pentru că măslinele furnizează cantități importante de calciu, cupru, fier, mangan și zinc, le poți alege în plus la orice salată. 

Image

@saladboxdeva vedem cum un prânz sănătos se poate lua în tihnă, după o zi agitată la școală. 

#SOCIAL: Folosește #saladboxro în creațiile tale foto de pe Instagram și îți vezi fotografia pe pagina SaladBox.

Gramaj ingrediente și valori nutriționale

Calculator nutrițional - alege din meniu și află ce mănânci