Dieta de vacanță - câteva sfaturi ca tu să pleci, dar stomacul să nu meargă!
Publish date:
07 August 2019
Cine să se mai gândească la altceva decât la poftă, mai ales când suntem plecați în vacanță. Parcă și picioarele devin mai rezistente, parcă și zilele par mai lungi și sperăm că stomacul ne va ține să încercăm toate preparatele locale din destinațiile noastre.
Dar ca să ai doar amintiri frumoase din vacanță și să nu te simți vinovat când revii cu kilograme în plus sau, mai periculos, cu amintirea unor nopți nedormite, atunci urmează doar câteva dintre sfaturile noastre. Le alegem pe cele mai simple.
Dieta de vacanță - sfaturi de la nutriționistul Salad Box
Aceste câteva mici sfaturi nu trebuie să te oprească din a încerca totul, de la atmosferă la mâncare. Doar asta înseamnă vacanța. Dar tocmai pe asta mizăm, pe mici degustări și gusturi echilibrate. Să fie din exces doar TIMPUL.
- Este foarte important, pentru ca tot corpul tău să fie un ajutor în vacanță și nu o problemă constant de rezolvat, să îți menții programul de somn și mese și în vacanță. Stilul de viață este atât de important pentru că setează corpul și mintea pe o frecvență care poate să fie foarte benefică pe termen lung. De aceea nu prea există cale de mijloc și nu poți să te bazezi doar pe perioade scurte de trăit sănătos sau să spui că mici perioade de abuzuri nu vor conta.
- Așa cum ai obișnuit corpul, așa va fi modul tău de operare.
Am discutat într-un articol anterior despre faptul că, dacă ești fan al mâncărurilor pe care le cunoști, ai în Salad Box o opțiuni în mai multe zone de pe glob. Prin franciza Salad Box mergem în vacanță cu tine de la malul Mării Negre la malul Oceanului Pacific.
Dar chiar dacă nu ne găsești pe noi, consumă cele 3 mese principale în continuare (mic dejun, prânz, cină) și 2 gustări între ele.
- Dacă regimul vacanței alese este all inclusive, alege un singur fel de mâncare la fiecare masă, care te atrage cel mai mult. Da, va fi o provocare pentru ochii care văd zecile de preparate și pentru curiozitatea ta, dar un mare avantaj pentru stomac și starea generală.
- Și după masă este recomandat să aştepţi minim 30 de minute înainte să te bucuri de baie, spune medicul de familia Olimpia Moigrădean. Cu cât masa este mai ușoară, activitățile specifice vacanței vor fi mai plăcute: băile, plimbările de explorare, dansul și de ce nu, băutul de cocktailuri.
- Diminețile alege să încerci gama de cereale de la hotel. Astfel, chiar dacă mai târziu vei mânca ceva mai puțin sănătos, corpul va avea doza de fibre necesare. Și încearcă să alegi restaurantele în loc de fast food de pe stradă. Vei avea opțiunea să întrebi cum este gătită mâncarea și să știi că de exemplu carnea a fost gătită corespunzător.
Un sfat important însă: Nu refuza mâncarea locală sau un fel specific locului, dacă îți este oferit, pe considerentul că nu este sănătos. Culturi diferite au viziuni diferite despre ce este sănătos. Încearcă felul de mâncare, chiar dacă este și numai ca să fii amabil.
Câteva alte trucuri ca să mănânci sănătos fără să simți că faci compromisuri:
- La restaurante cere jumătate de porție
- Dacă sunteți 2, comandă o porție și împărțiți. Ia-o ca pe ceva romantic. Dacă sunteți 4, comandă 3 porții și tot așa. Mai ales înc azul aperitivelor, este o cale sigură de a mânca doar atât cât e necesar.
- Ia-ți mâncarea de la bufet în farfurii mici. Asta va da impresia creierului tău că ai luat și ai mâncat multă mâncare. Este un truc vechi, folosit și în restaurante.
Sfatul nutriționistului pentru dieta din vacanță:
”Încearcă să nu ronțăi între mese diferite gustări găsite în hotel, magazine sau pe stradă. Dacă mâncărurile au un conținut mare de grăsimi, combină-le tot timpul cu legume pentru a ajuta digestia lor. În perioadele sau zonele caniculare evită alimentele bogate în sare. Și încearcă să te hidratezi optim: 30-35 ml lichid la 1 kg din greutatea corpului. De asemenea evită băuturile dulci (sucuri) și alcoolul în exces. Limitează consumul de dulciuri: înghețată, prăjituri, bomboane, ciocolată și focusează-te pe fructe proaspete de sezon sau din zonă: pepene, caise, piersici, nectarine.” - Iulia Anda Hădărean - Nutriționist-dietetician
Ingredientul săptămânii la Salad Box*
Ananas - pentru că este sigur oricum l-ai mânca. Se curăță de coajă pentru servire, așa că nu riști nicio impuritate pe el, vine și în conservă și conține o cantitate ridicată de vitamina C - 150g de ananas furnizează 100% din aportul zilnic de vitamina C- sursa. Apoi, mai conține mangan și bromelină, o enzimă de o importanță vitală, alături de cupru, vitaminele B1și B6, fibre alimentare, acid folic și acid pantotenic.
Așa că în vacanță sau la masă la Salad Box, pune extra ANANAS și închipuie-ți că ești în sudul Braziliei, de unde e originar acest fruct.
Pe @saladboxdebrecen poți să te vezi o poză inspirată de relaxarea din vacanță. Imaginează-ți cele mai trăznite ipostaze și bucură-te de fiecare moment.
#SOCIAL: Folosește #saladboxro în creațiile tale foto de pe Instagram și îți vezi fotografia pe pagina SaladBox.
Calculator nutrițional pentru poftele tale - alege din meniu și află ce mânânci