Despre deserturile
gustoase dar și sănătoase
Publish date:
11 January 2017
“Desertul nu ajunge în stomac, ci merge direct la inimă”: aceasta este o vorbă care stă pe buzele tuturor, probabil și pentru că este adevărată, indiferent de felul în care o privim. Dacă o luăm la modul figurat, cu toţii savurăm un desert apetisant mai mult cu simţurile olfactive decât din punct de vedere nutriţional. O gustare dulce ne încântă papilele gustative, lucru ce contează mai mult decât faptul că ne oferă un anumit număr de calorii care ne pot sau nu satisface nevoile nutriţionale.
În sens propriu, un desert poate ajunge „direct la inimă” prin cantitatea de zahăr pe care o conţine. Este bine cunoscut faptul că o alimentaţie bogată în zahăr poate creşte riscul de supraponderalitate/ obezitate, de diabet zaharat și de afecţiuni cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, dislipidemia etc.
Prin urmare, dacă ţinem la sănătatea noastră şi ne dorim să ne bucurăm de longevitate este ideal să optăm pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Deşi este prezent în majoritatea alimentelor, organismul uman nu are nevoie de acest zahăr „alb, procesat”. El îşi ia glucidele necesare (glucoză, fructoză) din alte grupe de alimente: cereale integrale (pâine integrală, orez, paste integrale, cartofi, ovăz, orz, secară), legume, leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut) şi fructe.
De altfel, este recomandată limitarea consumului de zahăr la 30g/ zi pentru femei şi 40g/ zi pentru bărbaţi.
Totuşi, dacă dorim să ne ferim de el, dar să ne răsfățăm în continuare cu atât de delicioasele gustări dulci putem opta pentru deserturi mai puţin procesate, cu un grad de saţietate mai mare şi, bineînţeles, cu o valoare nutritivă semnificativ mai ridicată.
Îngheţata, napolitanele, bomboanele, jeleurile, prăjiturile pot fi înlocuite cu fructe (o idee perfectă pentru desert) sau cu iaurturi cu fructe. Nu, nu vorbim de cele gata preparate, care conţin o cantitate semnificativă de zahăr, ci de cele care le putem prepara noi sau se găsesc ca atare.
O variantă excelentă pentru un desert sănătos este iaurtul simplu sau grecesc în care se adaugă fructe proaspete sau gem de fructe.
Care sunt avantajele?
Dacă alegem iaurtul grecesc acesta are o cantitate mai mare de proteine şi, astfel, oferă o senzaţie de saţietate mai îndelungată. În plus, conține o cantitate mult mai mică de zahăr, doar cel prezent în mod natural în fructe proaspete sau în gemul de fructe (dacă tot e sezonul acum).
O altă variantă de desert sănătos o reprezintă la momentul actual budinca. Nu mai avem nevoie de prafuri ca să o obţinem, ci ne putem folosi de o multitudine de alimente care au proprietatea de a absorbi lichidele şi care ajung să aibă consistenţa unei budinci.
Ştiaţi că seminţele de chia sunt ideale pentru acest lucru?
Fiind foarte bogate în fibre alimentare, au proprietatea de a absorbi lichidul în care sunt puse şi astfel formează un gel care oferă o senzaţie de saţietate îndelungată. Budinca de chia este o alegere ideală pentru desert, ea putând fi preparată atât cu lapte de vacă, cât şi cu lapte vegetal, în diferite combinaţii: cu fructe proaspete, gemuri de fructe, unt de arahide etc.
Cu atât de multe variante la dispoziţie, este uşor să ne bucurăm de deserturi sănătoase! Nu uitați, trebuie să ne hrănim atât sufletul, cât şi corpul!
Iulia Hădărean - Nutriţionist-dietetician