Deserturi sănătoase: mituri și provocări la degustare!
Publish date:
08 May 2019
Ai crede că să spui ”deserturi sănătoase” înseamnă să forțezi limita și să crezi prea mult într-o lume fără consecințe. Dar avem o veste bună pentru tine: deserturile pot face parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Evident, dacă le consumăm cu moderație. În funcție de alimentația și activitatea noastra fizică, 1 dată sau de 2 ori pe săptămână, o porție de desert nu ne va dăuna sănătății.
Deserturi sănătoase - 3 mituri și 4 propuneri rapide
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca în totalul energiei produse în organism să se introducă și un mix format din: glucide 55-75 %, lipide 15-30 %, și protide 10-16 %. Asta pe zi, iar ca să vezi ce înseamnă asta pentru un adult, este vorba de cantități între 275 și 375 g glucide, între 33 si 67 g grăsimi si între 75 și 100 g protide.
Mituri sunt câte opinii și studii. Am ales cele mai frecvente și îți oferim o alternativă de deserturi sănătoase din meniul Salad Box.
Mitul 1: Zahărul nu are valoare nutrițională. FALS
Zahărul conține calorii. Iar acestea reprezintă echivalentul energiei pe care ele o furnizează. Sunt 4 componente ale alimentației care furnizează calorii, deci energie, organismului: proteina (4 calorii/gram); carbohidratii (4 calorii/gram); alcoolul (7 calorii/gram); grasimile (9 calorii/gram). (sursa)
Un echilibru bun între aportul de calorii și cel necesar arderii lor poate deveni începutul unei diete ce îți va model corpul.
Soluția:
Budincă Salad Box chia cu piersici, musli crunch și fulgi de migdale. Conține în porția de 200g: cel mai mare număr de proteine din produsele noastre de desert: 14.60 Proteine. Și 53.00 Glucide, 21.30 Lipide.
Și cel mai important, conține acel dulce sănătos care nu te face să te simți vinovat, ci răsfățat.
Mitul 2 : Deserturile sunt interzise la dietă. FALS
Deserturile au primit această reputație negativă pe nedrept. Faptul că sunt denumite de multe ori tentații, sunt evitate și denigrate este un mit care se propagă și pe care îl poți înfrânge azi. De fapt, un studiu internațional a măsurat efectele pe care le are eliminarea totală a tot ce îți place din alimentație atunci când ești la dietă. Și surpriză: cei care se abțin de la a mânca lucrurile de care le este poftă sunt tot cei care sunt cel mai probabil să exagereze pe termen mai lung.
Soluția:
Iaurt grecesc cu musli crunch, banane și miere. Cu un gramaj de 200 grame și: Glucide 43.60, Proteine 13.10, Lipide 8.80.
Ca să poți face o comparație, uite câte Glucide, proteine și Lipide conțin ciocolata cu lapte, merele și nectarul de piersici.
Ciocolată cu lapte: Glucide 49, Proteine 6.9, Lipide 39.90.
Măr: Glucide 16.9, Proteine 0.3, Lipide 3.40
Nectar piersici: Glucide 17.6, Proteine 0.71, Lipide 0
Mitul 3 : Fără deserturi înainte de prânz. FALS
Ideea de a mânca ceva dulce la micul dejun pare păcătoasă tare. Dar un alt studiu realizat pentru a demont acesta mit spune că un mic dejun de 600 de calorii ce conține fructe, fibre, proteine și ceva bun care să îți potolească orice poftă face ca drumul spre un corp perfect să fie mai simplu și să treacă pe neobservate.
Soluția:
Budincă de chia cu banane, unt de arahide și musli crunch: Gramaj 200g și Glucide 41.50, Proteine 16.60, Lipide 24.30.
Uite cum arată raportul de calorii la proteine, Lipide și carbohidrați.
- 1 (un) gram de proteine are 4 calorii
- 1 (un) gram de carbohidrati are tot 4 calorii
- 1 (un) gram de grasimi sau lipide are 9 calorii
Și pentru cei care nu cred niciun mit, sau nu ascultă de diete dar vor ceva sănătos dimineața, pentru ei, copiii lor sau bunica ce ar vrea ceva dulce, un alt desert pe bază de iaurt este soluția Salad Box.
Iaurt grecesc cu gem de afine, musli crunch și merișoare.
Cel mai indicat este să consumăm deserturi făcute în casă. Așa putem controla cantitatea de zahăr pe care o adăugăm, precum și restul ingredientelor. Un exemplu de desert simplu: combinație de brânză cu fructe. Se poate folosi o brânză fină (cremă de brânză, mascarpone etc.) și fructe de sezon cum sunt căpșunii.
Dar dacă nu ai timp, atunci la Salad Box meniul de deserturi este pregătit pe loc, natural, fresh și deloc păcătos.
Sfatul nutrionistului pentru deserturi sănătoase:
”Se recomandă ca pe post de desert să consumăm mai degrabă preparate solide. Ele necesită masticație, și astfel vor conferi o sațitate de mai lungă durată. De asemenea, ocupă mai mult loc în stomac și desertul este digerat într-un timp mai îndelungat. Se elimină astfel riscul ca imediat după consumul lui să apelăm la o altă sursă de hranp. Evităm astfel să ne creștem consumul caloric.” - Iulia Hădărean, Nutriționist-dietetician
*Ingredientul săptămânii la Salad Box*
Merișoarele - pentru că lista beneficiilor pe care le oferă este lungă, lungă, de citit cât mănânci o porție din deserturile noastre delicioase sau o salată ce poate conține acest ingredient minune. Fie că le consumi proaspete sau deshidratate, au doar 46 de calorii la 100 g și îți oferă în schimb vitamina C (16% din DZR), provitamina A, vitaminele B1 și B2, vitamina E (8% din DZR), niacină, retinol, fosfor, potasiu, mangan (17% din DZR), fibre (5% din DZR), acid salicilic și, în cantități mai mici, acizi grași esențiali omega-3, omega-6 și omega-9.
@sarahfs3122017 ne arată cum combină nu doar pofta, ci și stilul cu ceva dulce, colorat și sănătos, pe contul său de Instagram, cu iaurt grecesc cu gem de afine, musli crunch și merișoare.
#SOCIAL: Folosește #saladboxro. Postăm pe pagina SaladBox creațiile tale foto de pe Instagram.
Calculator nutrițional pentru poftele tale - alege din meniu și află ce mânânci